Alles over de verschillende Formule 1-circuits

Blog Alles over de verschillende Formule 1-circuits

Tijdens een Formule 1-seizoen reizen de teams bijna om de week weer naar een ander land om op een ander circuit te racen. Elke race wordt er dan ook op een ander circuit gereden. Hieronder lees je alles over de verschillende circuits.

Circuits in cijfers

Over de hele wereld zijn er ongeveer 77 circuits. In één Formule 1-seizoen worden er ongeveer 16 tot 22 races gereden. Dit verschilt heel erg per jaar. Er zijn ontzettend veel verschillende circuits over de hele wereld. Zo is de ene langer dan de ander. De ene heeft veel bochten en de ander weer niet. Dan heb je natuurlijk circuits met hele scherpe bochten of juist veel rechte stukken. Het ene circuit heeft twee DRS-zones terwijl sommige er wel drie hebben. Dan heb je nog circuits in de duinen zoals die in Zandvoort maar je hebt ook hele bijzondere stratencircuits door de straten van grote steden.

Stratencircuits

Circuit de Monaco is een ontzettend bekend circuit. Dit komt omdat het een stratencircuit is. Deze zijn altijd erg spannend omdat als een coureur ook maar een klein foutje maak, dan zitten ze in de muur. Een stratencircuit is namelijk erg smal en heeft niet veel ruimte om fouten te maken. Er zijn dan ook vaak veel gele of rode vlag situaties, waarbij de coureurs rustig moeten rijden of zelfs de baan af moeten omdat er veel ongelukken gebeuren. Een ander stratencircuit is die van Azerbaijan. Het stratencircuit in Azerbaijan is 6,003 kilometer lang en wordt gereden is 51 ronden. Het nieuwste stratencircuit is die in Jeddah, Saudi Arabië. Dit circuit is in 2021 voor het eerst gebruikt. Tijdens deze eerste race gebeurde er al gelijk erg veel. Er gingen meerdere auto’s van de baan. Er waren wel twee rode vlaggen omdat er meerdere keren auto’s van de baan waren gegaan. Stratencircuits zijn dus spannend om naar te kijken maar ook zeker gevaarlijk.

Recente berichten